O TEM KAKO SEM ŽELEL POSTATI JAMIE


Četrtki so namenjeni predstavljanju sveta kuharstva. In če je kje sploh dobro začeti, je to pri človeku zaradi katerega je kuhanje sploh postalo tako vsesplošno kul. To je seveda Jamie Oliver. Ni najboljši kuhar na svetu, njegovi recepti so preveč vezani na sestavine, ki niso na voljo povsod in jih tukaj kar pretežko dobimo pa tudi jedi niso ravno za vsak dan, vendar ima nekaj, kar je bilo prej kuhanju tuje. Njegova strast ni le kuhanje, vendar tudi vse ostalo kar spada zraven. Pravilen način prehranjevanja, kuhanje, kot druženje, sploh uživanje ob skupnih obrokih, strast za spreminjanje režimov prehranjevanja in izobraževanje mladih, ki nimajo takšnih možnosti, kot jih je imel on, je le nekaj stvari s katerimi se ukvarja.





Začel je s svojo TV serijo že leta 1997, potem pa od samega kuhanja malo odstopil in sodeloval še v dveh super projektih. V prvem, je poskusil reformirati sistem šolskih kuhinj, da bi kuhali bolj kvalitetno hrano, saj je pogosto to edini topli obrok, ki ga otroci jedo v celem dnevu. Drugi pa je projekt fifteen, kjer je petnajstim mladim, ki niso končali šole ponudil izobraževanje in delo v svoji novi restavraciji. 

Seveda za njim stoji cel sistem in je v teh nekaj letih postal blagovna znamka, saj tudi pri nas lahko kupite začimbe ali omake Jamiea Oliverja. Vendar mi je vsa ta ideja super zaradi dveh stvari. Zato ker tak preprost  dečko kuha fine reči in si potem rečem, da to lahko tudi jaz, druga pa je, da se na koncu ne vrti vse le okoli hrane, temveč ljudi. To, da je kuhanje le medij, ki prinaša socialne spremembe, nov korak v prihodnost ali še eno možnost se mi zdi nekaj, na kar prepogosto pozabljamo in bi lahko bilo zastopano na več področjih. 




Za to imam rad Jamiea Oliverja.


*(fotografije: Jamieoliver.com)

4 komentarji:

  1. jz mam tud rada jamieja. ko je bila njegova oddaja ob nedeljah na rtv slo, sem zmeri kradla in skrivala daljinca, da mi ja kdo ni zasedel termina. :) ima pa tudi super lep dizajn za marmelade pa take reči v svoji e-trgovini. jamie je kul!

    OdgovoriIzbriši
  2. Lahko narediš tako, da ti se linki na druge strani odprejo v novem zavihku? Če se ti odpirajo v istem zavihu kot blog, odženeš obiskovalca stran.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jamieja imam rada, ker so njegovi recepti res dobri (in enostavni).

    OdgovoriIzbriši
  4. tudi jaz imam rada Jamieja iz takšnih razlogov, kot ti :)...in marsikatero jed zdaj z veseljem skuham, ki se je drugače sploh ne bi postopila..

    OdgovoriIzbriši