O TEM, KAJ SEM JEDEL V OSNOVNI ŠOLI

V osnovni šoli, so bila, poleg odmorov najbolj fina kosila. To pa zato, ker smo imeli v že tako ogromni šoli, ogromno jedilnico, kjer so bile mize za štiri zložene v lepe vzporedne vrste, v nižjih razredih so potem celotni razredi iz podaljšanega bivanja sedeli v eni vrsti (zelo Heri Potter-ish), imeli smo kartončke, kjer ti je nekdo vsak dan prečrtal številko (ki smo jih seveda zmeraj znova porisali), hrano pa si dobil na pladnju kot v vsaki menzi. Še vedno se spomnim nekaterih jedi, po katere smo zmeraj hodili še enkrat na "repete". To so bili predvsem njoki in kakšne podobne reči. Pa tudi tole kosilce: 

MESNE KROGLICE S PIREJEM:
(recept za enega osnovnošolca)

Željeno količino mletega mesa postavimo v skledo v katero ubijemo eno jajce in dodamo še nekaj drobtin ter ščepec soli, da nastane ena velika kepa. To kepo razdelimo na male kroglice in jih nato v ponvi pečemo približno deset minut. Kdaj pa kdaj jih tudi obrnemo, da se ne prižgejo. 

Omako naredimo preprosto. Nekaj paradižnikove mezge zmešamo s kakšnim pravim paradižnikom, malo posolimo ter dodamo kakšno začimbo po želji. Če želimo, da je omaka bolj redka, dodamo še malo vode. Kroglice še par minut kuhamo v omaki, da se okusi malo pomešajo in to je vse. 

Vse skupaj postrežemo s pirejem, da je vse še bolj avtohtono osnovnošolsko. 


Možnost za zafrknit: 6/10 (Samo čakam, da bom enkrat kaj večjega zažgal)
Umazanija: 6/10 (Sicer malo več, kot ponavadi, ampak ni tako hudo, čeprav so vmes tudi olupki od krompirja)
Užitnost: 6/10 (Izjemno avtohtona osnovnošolska prehrana, čeprav verjetno malo manj mastna. Ampak to osnovnošolcem ne bi bilo všeč)

Tako. 

Kaj se pa vi spomnite iz osnovne šole? 

11 komentarjev:

  1. jz komi čakam, da sprobam mesne kroglice na švedskem, tam so tradicionalna jed. :) če se bova z nino razočarani vrnili, takoj prideva na bone jest, ok? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. aaaa jst sem tud planirala, da bom jutri mojim fantom tukajle na kmetiji naredila čufte!!! zdej pa sem še recept našla =) kako luštno! HVALA!!
    Jaz se spomnim najbolj mastnih pic in burek z navadnim jogurtom... aaaah, zelooo mastno =/

    OdgovoriIzbriši
  3. Korenčkove juhe v srebrnih skledah, ki so blazno ropotale. Pa čuft, musake pa ribjih palčk ki so bile skoraj vsak petek (ne vem zakaj). Pa blazno neukusnega carskega praženca (ker ni bil šmorn - to je bolše), ki je bil totalno neužiten in še rozine je imel. tako, da sem se morala doma specializirat iz peke šmorna :)
    sicer so rozine samo toliko časa kul - dokle se jih prenaješ za celo življenje (še danes jih ne morem videti)....

    OdgovoriIzbriši
  4. Najbolj mi je v spominu ostala ena taka posebna (zelo dobra!) juha (prav juha, ne sladica) iz gozdnih jagod (hladna), te je vedno najprej zmanjkalo. In še danes ne vem, kako so jo naredili. :)
    Potem pa še jota, čufti (te tvoje kroglice), špinača, repa, rižev narastek, 'makaronflajš', šmorn, eno tako pecivo iz albert keksov, roza želeja in smetane (ne sicer meni najljubše, samo tako zelo mi je ostalo v spominu) ...
    Smo pa imeli malo šolo z malo jedilnico in prav spomnim se, kako smo se po pouku zapodili v jedilnico, da je kar donelo po celi šoli. Sledilo je čisto 'brezvezno' prerivanje in potem čakanje na pladenj, ki si ga popeljal po pultu in na koncu je bilo na njem vse, od juhe do sladice. :) Nato pa seveda 'iskanje' primernega mesta na (tudi pri nas) herripotterjevskih mizah ... ah, lepi so bili ti časi :).

    OdgovoriIzbriši
  5. navihani rezanci posuti z mešanico orehov, sladkorja in cimeta. jota. imeli smo odlične kuharje. menzast je bil edino kruh, ki so ga rezali na ogromno mašino in smo vsi molili glave skozi vrata, ker je bilo to tako kul.

    OdgovoriIzbriši
  6. spomini na šolsko menzo? vonj po makaron flajšu, bleščeče posodje in zastonj kosilo, kadar si bil dežuren :) smo imeli kar fajn urejeno jedilnico, hrana mi pa ni bila preveč všeč. edino zdrobova juha s korenčkom mi je mogoče ostala v spominu kot taka klasična osnovnošolska jed.

    OdgovoriIzbriši
  7. milijonska juha vsaj enkrat tedensko. pa kombinacija pice in alpskega mleka, še danes ne razumem, kdo se je zmislil da to paše skup.smo pa tud mi imeli dobre kuharje..

    OdgovoriIzbriši
  8. Čufti s pire krompirjem so bili moje najljubše kosilo v osnovi šoli - kje so ti časi...

    OdgovoriIzbriši
  9. so pozitivne in negativne jedi:
    negativne so ble: zelenjavni namaz za zajtrk in krompirjeva solata za kosilo, pa makaronflajš mi tudi ni bil všeč

    pozitivne pa so ble gres, oslič in rižota

    pa tiste kovinske šalce in krožniki, da je vse donelo, pa prerivanje. včasih, če smo bli pridni so nam dali repete sladico :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Najprej mi pride na misel presladek malinovec. Hm zanimivo, da iz šole nič drugega kar bi bodlo v oči. Iz vrtca pa nepozabne mešanice pireja, špinače in govejega mesa, goveje juhe s pašto iz katere se v želodcu naredi verižica, pa seveda rdeče pese in neolupljenih polovic pomaranče, da smo ja ves olupek oblizali.

    OdgovoriIzbriši