O TEM KAKO SE RAZKOSA MANGO

Danes sem pojedel še drugi mango. Ta je čez noč dozorel in je bil danes ravno pravšnji za kakšno hitro malico. Ker pa je mango relativno drag, glede na to koliko čistega (pojedljivega :) ) sadja dobimo, ko ga narežemo, se le to splača čimbolj izpopolnit. Torej jaz ga narežem takole:



Mango zarežemo na tretjine po ploščati strani. Mangova peška je ploščata in zelo velika, zato moramo je pomembno, da ga prerežemo čim bližje koščici, vendar je ne prerežemo, ker je grenka.


Dve stranski tretjini narežemo po dolgem in počez. Ne prerežemo čez celo lupino, vendar ji sledimo, prerežemo samo meso.


Narezano potem stisnemo in kocke kar z roko poberemo ven, če je mango dovolj zrel. Če ni, jih pač porežemo z nožem. Tudi tiste na strani je ponavadi treba kar zbezati.

Sredinski del obrežemo, potem pa z nožem sledimo peški in porežemo še zadnje koške. Ti so bolj rezine, kot koščki vendar vseeno super. Potem pa pogumni lahko ostanek kar poglodate do koščice.

Pogosteje boste razkosali mango, manj ga boste morali metati proč. Je napol umetnost. No samo napol.

Sedaj pa hitro en mango kupit!

4 komentarji:

  1. prezahtevno.. bom si raje riž s kakavom skuhala.. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. kako pa veš kdaj je zrel?

    OdgovoriIzbriši
  3. Po pravici povedano ne vem čisto kdaj je mango zrel. Rad kupim kakšnega čvrstega (ki je meni tudi zelo fajn, čeprav je malo manj sladek) in potem pustim da še malo dozori kakšen dan kar na sobni temperaturi, če ne ga pa dam v hladilnik, kjer ostane čvrst. Na internetu piše, da je zrel mango mehek, ter da pri peclju diši. Verjetno bo že nekaj na tem, a se jaz raje pustim presenetit in vzamem takšnega, ki mi zgleda fajn. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zakaj ga najprej ne olupiš in potem narežeš? Drugič kupim še en mango in testiram metodologijo :-)!

    OdgovoriIzbriši