O TEM, KAKO SPLOH NE VEM KAJ JE RAGU

Glede kuharskih knjig imam mešane občutke. Ponavadi jedi itak izbiram po slikah, ki itak vse zgledajo fenomenalno. Potem, ko to reč skuham, zgleda relativno isto, vendar je ponavadi brez tistega neverjetnega okusa, ki sem ga pričakoval. Vendar sem včeraj vseeno kuhal po kuharski knjigi in scmaril nekaj, kar je bilo sicer zelo zabavno cmarit, vendar je potem izpadlo tako tako. Povprečno. Tole je bilo: 

RAGU MAGU:
(recept za takrat, ko imaš malo več časa)

Najprej narežemo korenček (2) in stebelno zeleno (1) ter čebulo (2) na koščke. Ni treba, da so čisto majhni ampak ravno takšni za ugriznit. V kozico nakapamo malo oljčnega olja in vso zelenjavo dušimo deset minut. Med tem časom narežemo nekaj svinjine na koščke. Nato v lonec dodamo še meso, paradižnikovo mezgo in jabolčni sok ter malo moke, da se omaka zgosti. Nato se ragu kuha dve uri in pol. Mislim, da se mi je to zdelo najboljše, ker sem dobil občutek, da lahko med kuhanjem celo kaj naredim, saj sem pospravil kuhinjo in pisal par stvari na računalnik, ter vsake toliko preveril, kaj se dogaja v kuhinji. 



Končni produkt je bil okej. Ragu je kot nek kao golaž, vsaj upam, čeprav ga bom danes probal tudi z rižem. Vsebuje pa zelenjavo in meso, kar je zmera plus. 

Možnost za zafrknit: 6/10 (nekaj se je že začelo prijemat na dno, ampak je bilo uspešno rešeno ob hitri intervenciji)
Umazanija: 3/10 (en lonec in deska za sekljanje je res pomito en, dva, tri)
Užitnost: 5/10 (taka povprečna stvar, ki je čisto ok za eno kosilce, ni pa fenomenalna)

V glavnem. Ne razumem kuharskih knjig. Mislim, da bi morali vključiti tudi vzorce, da človek okusi kakšne so stvari, preden jih skuha. Ali vsaj kakšne bi morale biti. 

Kuhate tudi vi kakšno jed, ki se vam zdi povprečna ampak, jo vseeno pogosto skuhate? 

3 komentarji:

  1. tisto o vzorcih bi bilo včasih res dobronamerno od kuharskih knjig - tudi mene je že vse skupaj presenetilo v negativnem smislu - ampak ragu je pač ragu - kot nekaka bolj gosta enolončnica v smislu omake ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. hm... mi doma mislimo z ragujem neko omako, kateri priložiš npr. krompir, njoke itd. tut v trgovini se ragu prodaja v konzervi kot polivka za testenine. do danes sm živela v prepričanju, da je to to. ampak očitno je ragu več kot pa le omaka.

    sicer bi pa tvoji jedi js rekla kar enolončnica al pa mogoče približek bograču/ciganskemu golažu.

    moja povprečna jed pa je zadnje čase juha iz stročnic. v trgovini sm si kupla majhno vrečko mešanih stročnic (leča, grah fižol...), juho pa naredim tako, da najprej prepražim čebulo, na prepraženo čebulo dam malo paradižnikovega koncentrata in rdeče paprike v prahu, čez polijem vodo in dodam stročnice. nto pa se vse skupaj kuha ka nekaj časa, sploh če pozabiš stročnice predhodno namočiti (npr. čez noč). še boljša mi je juha, če dodaš še nekaj moke, da se malo zgosti, pa verjetno bi kakšna narezana slanina al pa domača kranjska klobasa super pasala zraven :).

    drugač pa je še velik jedi, ki so pogoste in običajne - testenine z mletim mesom, piščanec v zelenjavni omaki z rižem, doma mamo vsako nedeljo pečenko in pražen krompir...

    OdgovoriIzbriši