O TEM, KAKO SEM DELAL VULKANE IZ ŠPINAČE

Ko sem bil majhen, sem imel v zvezi s hrano dve prepovedi. Prva je bila ta, da nisem smel jesti lazanje po plasteh (kar sem pogosto počel), druga pa je ta, da nisem smel delati vulkanov iz špinače in krompirja. 

Nasploh pa imam zelo rad špinačo. Mogoče tudi zaradi Popaja, ki je bil itak najbolj kulerski tip iz risank. Špinačo smo včasih jedli kar pogosto. Zdaj pa sem nanjo kar nekako pozabil. Zato sem skuhal tole: 

NAJBOLJ ZAFRKNJENA ŠPINAČA: 
(recept za eno nostalgijo)

Nekaj pesti špinače najprej dobro operemo in jo 5 minut kuhamo v vreli vodi. Špinača se neverjetno skrči, zato je treba špinače dati kar ogromno. Po petih minutah jo odcedimo in kar v istem loncu raztopimo malo masla potem pa s paličnim mešalnikom zmeljemo skupaj z nekaj mleka, in sladke smetane. Da se reč zgosti, dodamo ščepec moke potem pa dodamo še malo muškatnega oreščka, čisto tako za okus. Pa solimo tudi nekje vmes. 


Potem sem naredil še nekaj pireja in spekel še ostanek puranjih medaljonov od včeraj in to je bilo to. 
Je bilo pa neverjetno težko skuhati tole špinačo. Težje kot žlikrofe. Me je presenetilo predvsem to, da se tako skrči, pa tudi količin nisem vedel, pa potem sem se bal, da se mi bo prijela in nasploh je blo grozno. 

Čeprav se je na koncu vse okej izšlo. 

Možnost za zafrknit: 9/10 *(špinača se skrči, ne veš koliko mleka in smetane je potrebno dat, skratka zelo naporno)
Stopnja umazanije: 7/10 *(ni tako hudo, ker se vse kuha v enem loncu, ampak sem danes vseeno predolgo pomival, najbrž zaradi vsega stresa)
Užitnost skuhanega: 5/10 *(kar fino in nostalgično)

Potem sem seveda zaradi nostalgičnih razlogov delal vulkane in se nasploh mel fino.


Jaz mislim, da mi bodo tele jedi iz moje mladosti še zelo všeč. 

Kaj pa ste vi jedli, ko ste bili majhni? 



13 komentarjev:

  1. Hahaha, krasen vulkanček.

    Jaz sem imela najraje piščanca in krompir iz pečice. Posebej kulsko mi je blo pa takrat, ko sem bla bolana in mi je oče mazal petit beurre kekse z marmelado. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. 'Zmučkan' krompir (pire :)), majhne 'pohane' (panirane) piščančje zrezke in solato - to vse skupaj zmešano. :) Vulkančki so pa res enkratni - v vsej svoji špinačni 'zgodovini' se jih nisem spomnila naredit :D.

    OdgovoriIzbriši
  3. najbolj sem bila vesela, ko je mama naredila goveje zrezke v omaki in kruhove njoke. al pa kruhovo štruco.
    ne vem, če smo kdaj jeli špinačo kot prilogo.
    sem bila pa kot otrok oproščena jest juho. mislim, da sem jo tam nekje v srednji šoli začela jest. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. aja, bdw - a ni ta tvoj pehtran enkrat imel očala?! menjal na leče? :) al se meni samo zdi?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja res je imel včasih očala. Pa brke tudi na začetku. Zdaj nima očal. Se mi je zdelo bolj pravilno, glede na to, da tudi jaz ne nosim očal. Logo se bo še kar spreminjal se mi zdi.:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tole je ena mojih najljubših simpel jedi, sploh če sem bolna ali imam mačka...
    Drugače se pa spomnim, da sem kot otroček zelo rada jedla makarone z marmelado... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni je pa mama kar sama delala take vulkane, da sem raje kaj pojedla. Sem imela bolj čuden okus - 1. mesto: pršut, 2. mesto: smoki. Zdaj pa vse rada jem. Najbolj kakšne mineštre, ki sem jih kot otrok sovražila. Ni smešno?

    OdgovoriIzbriši
  8. hmmm... kot otrok sm mela daleč najraje pire krompir pa čežano, al pa riž pa vinski zos (oziroma tako ful dobro omako iz rdečega vina :)). pol so pa tu še slivovi cmoki (domači seveda), pa svaljki (prav tako domači), kumarična juha in hrenovke... pa še marsikaj bi se našlo :).

    vulkanov pa tut js nism nikol delala. bom zdj, na "stara" leta :-P

    OdgovoriIzbriši
  9. No, jaz sem pa kar pri špinači in pire krompirju. Pa na koščke narezano govedino..in vse skupaj zmeeeešano. To je (bila) moja najljubša jed. Se spomnim, ko sem vedno mami tečnarila, naj naredi špinačo in pire, ati se je pa zmrdoval...češ: spet jemo ”gosje sranje” :)))) Ne vem od kod mu taka asociacija :D (a goske kakajo zeleno? LoL)

    Skratka...špinača in pire krompir sta ZAKON...še zdej ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. :) vulkani...
    No, jaz sem delala skrite vulkane iz mlečnega grisa, ki je moral biti ravno prav gost in ravno prav redek, na sredino sem dala žlico sladkorja, dve žlici kakava, potem pa ta kupček na sredini previdno prekrila z grisom. In čez čas so se začeli delati mehurčki :) :) :)

    OdgovoriIzbriši
  11. ful fino, da si se spravil delat špinačo tazaresno. ker mi smo delali vedno tisto ta zmrznjeno. ko sem bila jaz mičkena sem najraje jedla slivove cmoke, domače, jabolčni štrudelj, pohorsko omleto...

    OdgovoriIzbriši
  12. jz mam pa že od skoz najrajš palačinke z marmelado, princeske in kremšnite in šamrole. palačinke z marmelado pa res najrajš. in ja, to je kosilo. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. moji starši še vedno ne morejo pozabit, kako smo v prvem razredu morali povedat, kaj najraje jemo. odgovori so bili tipa pica, jst sem pa izstopala z ajdovimi žganci. :D

    OdgovoriIzbriši